440 000 български деца живеят в бедност и риск от социално

...
440 000 български деца живеят в бедност и риск от социално
Коментари Харесай

440 000 български деца живеят в бедност и риск от социално изключване


440 000 български деца живеят в беднотия и риск от обществено изключване. Това заяви Георги Богданов – координатор на Национална мрежа за децата.

В София се организира особено събитие, което цели да увеличи информираността към Европейска гаранция за детето. През 2019 година президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен афишира основаването на “Европейска гаранция за детето ”. Това е самодейност, която работи в поддръжка на най – уязвимите деца в Европейския съюз, като им обезпечава достъп до опазване на здравето, обучение, детски грижи, задоволително жилище и подобаващ хранителен режим

„ Това, което се случва през днешния ден, е стартът на една акция, обвързвана с Европейската гаранция за детето. Тази гаранция дава опция на Европейски Съюз и на България, като цяло на страните-членки на Европейски Съюз, да отделят 5% от своите запаси за най-бедните деца в Европейски Съюз. България е с най-вече небогати деца. 440 000 деца живеят в беднотия, риск от беднотия и обществено изключване. Това е почти 36% от детското население “, уточни той.

Богданов означи, че в страната ни има деца, които гладуват и нямат достъп до здравни услуги. „ В идващия програмен интервал се чака в действителност тази гаранция да даде опция, колкото се може повече, децата и техните фамилии да бъдат подкрепени, с цел да не бъдат разделяни. От Национална мрежа за децата желаеме да има ясни и точни планове, които да са ориентирани не просто към държавните институции, а към съответни деца в съответни общности, които страдат извънредно доста. Това са деца с увреждания, деца в многодетни фамилии, деца, които живеят единствено с един родител. Това са най-уязвимите групи “, уточни той.

По думите му, в региона на опазването на здравето би трябвало да имаме детска болница. „ Трябва да имаме услуги, които да дават опция на децата, които са с увреждания и би трябвало да се хранят с здравна храна, да бъдат покрити от НЗОК. Деца, които са на здравна храна, вървят, просят, гладуват и умират в страдания просто тъй като няма храна за тях “, добави Богданов.

Той открои и потребността от промяна на детските ясли. „ Трябва да има помощ и поддръжка в региона на обществените услуги. Да се реформира системата за протекция на детето. В момента тя е пред цялостен разпад. Трябва европейските пари да бъдат дадени по метод, по който да стигнат до всяко едно дете. Трябва да имаме топъл обяд за всяко дете. Има деца, които разчитат единствено и само на топлия обяд в учебния стол, което е неприемливо “, сподели още Богданов.

Заместник-министърът на труда и обществената политика и народен координатор за България за Европейска гаранция за детето Иван Кръстев очерта като главен приоритет политиките за ранно детско развиване. „ В самото съдружно съглашение и в програмата са заложени редица ограничения, свързани с поддръжката на майчинството, бременността, развъждането на деца. В сферата на общественото министерство това включва разширение на поддръжката във връзка с раждане, развъждане на деца. Стремим се е да подкрепим необятна мрежа от обществени услуги благодарение на общините и НПО-та в поддръжка на виновното родителство и ранното детско развиване. Това включва интегрирани форми на патронажна грижа, в това число здравни и обществени услуги, наблюдаване на развиването на бременността, на развиването на децата в тези първи най-важни месеци и години от техния живот “, изясни той.

Кръстев уточни, че общественото министерство ще финансира в допълнение с европейски средства нови консултативни услуги, свързани с майчинството и ранното детско развиване. „ За първи път в Европейски Съюз със средства от програмата за храни и главно материално подкрепяне сме планували две извънредно потребни ограничения за децата в извънредно уязвимо състояние от обществено изключените групи. Ще финансираме по скандинавския модел така наречен „ бебешки кутии “, т.е. всичко най-необходимо в натура за техните родители, за 10 000 деца, които ще се дават при раждането и след 6-месечната възраст на детето. За всички деца от 9 месеца до навършване на 3 години, които са също от тези обществено уязвими и изключени групи ще осигурим детска млечна кухня, което ще бъде посредством общините с даване на ваучери “, заключи зам.-министърът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР